Tietoa intiimihygieniasta ja valkovuodosta

Nina og Ellen

Lääketieteen opiskelijat Nina Brochmann ja Ellen Støkken Dahl ovat kirjoittaneet kirjan Gleden med skjeden (“Iloinen emätin”) ja kirjoittavat myös suosittua blogia www.underlivet.blogg.no. Nina ja Ellen jakavat tässä tärkeitä faktoja intiimihygieniasta. Teksti: Nina Brochmann ja Ellen Støkken Dahl

Murrosikään tulleilla terveillä tytöillä on valkovuotoa pikkuhousuissa joka ikinen päivä. Valkovuoto on nestettä, jota tihkuu jatkuvasti ulos emättimestä siitä päivästä lähtien, kun estrogeeni alkaa vaikuttaa naisten sukuelimeen murrosiän alussa. 

Normaalisti sitä tihkuu ulos päivässä puolesta teelusikallisesta yhteen, mutta määrä vaihtelee naisten välillä ja kuukautiskierron eri vaiheissa. Hormonaalista ehkäisyä käyttävillä ja varsinkin raskaana olevilla ilmenee lisääntynyttä vuotoa ilman että jotain olisi vialla. Myös sakeus vaihtelee ohuesta nesteestä limaiseen, rihmamaiseen proteiiniin juuri ennen ovulaatiota.

Valkovuoto ei ole pelkästään normaalia, vaan se on välttämätöntä. Se huolehtii siitä, että emätin on itsepuhdistuva elin. Vuodon tarkoituksena on pitää emätin puhtaana ja huuhdella pois ei-toivottuja vieraita, kuten bakteereja ja kuolleita soluja limakalvon pinnalta. Lisäksi se sisältää tavallisesti paljon hyviä maitohappobakteereja, niin kutsuttuja laktobasilleja. Nämä tuottavat maitohappoa, mikä antaa vuodolle sen hieman happaman maun ja hajun.

Vieläkin tärkeämpää on se, että maitohappo saa aikaan alhaisen pH:n, mikä on välttämätöntä emättimen hyvinvoinnin kannalta. Useimmat sairauksia aiheuttavat patogeeniset bakteerit viihtyvät nimittäin huonosti happamassa ympäristössä. Lisäksi maitohappobakteerit estävät mahdollisia huonoja bakteereja saamasta kasvuedellytyksiä, sillä ne kaikki taistelevat samasta tilasta ja samasta ravinnosta. Lopputuloksena infektiot estyvät. Lyhyesti sanottuna valkovuoto pitää naisten genitaalialueen terveenä.

Samalla se voitelee limakalvoja ja pitää ne kosteina. Kuivat limakalvot halkeilevat nopeasti, minkä jälkeen ei enää kestä kauan ennen kuin ongelmia ilmenee. Ajattele vain, millainen suu olisi ilman sylkeä. Ilman valkovuotoa emättimen limakalvo halkeilee, mistä voi seurata pieniä haavoja. Seksi muuttuu painajaiseksi, ja lisäksi sukupuoliteitse tarttuvien infektioiden mahdollisuus kasvaa, sillä kehon ulompi suoja on vaurioitunut. Toisin sanoen valkovuoto ei ole mitään likaa, joka pitää pestä pois emättimestä, vaan tärkeä liittolainen.

Ongelma on siinä, että ihmiset näkevät valkovuodon inhottavana, aivan kuin se olisi merkki epäpuhtaudesta tai puutteellisesta hygieniasta. Joissakin yhteisöissä on menty jopa niin pitkälle, että tuntuu siltä kuin itse emätin tulisi pestä puhtaaksi valkovuodosta. Niin ei todellakaan pitäisi tehdä, sillä se voi häiritä genitaalialueen luonnollista tasapainoa ja kuivattaa herkät limakalvot. Sisäpuolelta pesun ja varsinkin saippuaa käytettäessä tulos on se, että altistuu herkemmin sienille, bakteerivaginoosille ja sukupuoliteitse tarttuville infektioille, kuten klamydialle.

Lämmin vesi tai hellävaraiset intiimisaippuat sopivat parhaiten genitaalialueelle. Älä koskaan käytä tavallista saippuaa genitaalialueella, sillä limakalvot voivat kuivua ja ärtyä helposti. Voimakkaasti hajustetut saippuat voivat myös aiheuttaa allergisia reaktioita.  Genitaalialueelle sopimattomat, liian voimakkaat tuotteet aiheuttavat usein kutinaa ja poltteen tunnetta. Liiallinen pesu, esimerkiksi useita kertoja päivässä, ei myöskään ole terveellistä.

Mikä voisi olla syy siihen, miksi naiset tuntevat tarvetta puhdistaa emätin tai käyttää voimakkaita saippuoita? Monille se on todennäköisesti haju. Useat naiset, joiden kanssa olemme keskustelleet, ovat huolissaan siitä, haisevatko he "normaalille" alapäästä. Terveet sukuelimet haisevat jonkin verran, niin se on vain. Tuoreessa valkovuodossa on maitohapon takia mieto, hapan haju ja maku. Lisäksi nivusessa ja hävyssä on paljon hikirauhasia. Tiukat housut, synteettistä materiaalia olevat alushousut ja jalat ristissä istuminen aiheuttavat sen, että jalkojen välissä on kuuma. Luonnollisesti siksi “siellä” myös hikoillaan paljon pitkän päivän aikana. Päivän aikana kertynyt valkovuodon, hien ja virtsajäämien yhdistelmä saa aikaan hajua. Tämän hajun poistamiseksi mahdollisimman hellävaraisesti on suositeltavaa käyttää mietoa genitaalialueen saippuaa. Saippuan etuna on se, että se pystyy poistamaan rasvaliukoisia aineita, jotka haisevat hieman.

Genitaalialueen haju on yksi intiimeimmistä hajuistamme. Kuten olet huomannut, on aivan normaalia haista hieman, varsinkin pitkän päivän lopussa, mutta sen ei yleensä pitäisi haista pahalle. Paha haju voi olla merkki infektiosta ja hyvä syy hakeutua lääkäriin. Jos olet varmistanut, että paha haju ei johdu infektiosta, hyvä neuvo voi olla käyttää löysiä housuja tai hametta ja puuvillaisia alusvaatteita. Ennen kaikkea on syytä pitää huolta normaalista intiimihygieniasta sopivine tuotteineen, jotka ylläpitävät genitaalialueen normaalia toimintaa, eivätkä kuivata limakalvoja.

 

Nina og Ellen

 

 

Seuraa meitä

ASAN

KARO PHARMA AS
Distributor: Midsona Finland OY
24101 Salo 

Tlf. 020 743 4755
E-post: palaute@midsona.fi